Wednesday, March 23, 2011

Al Hubb HunaAl-Hubb Huna

~ Love is always around ~

Tagline sebuah keluarga yang sangat penuh dengan kasih sayang. Seorang bos dan seorang manager yang telah berjaya membentuk syarikat mereka untuk dunia dan akhirat.

Nak tahu siapa? Kena baca sampai habis... :)

“Dengan nama Allah yang Maha Pengasih, lagi Maha Penyayang” (Al-Fatihah: 1)

Kalimah yang sentiasa berlegar di bibir kita sebagai orang Islam. Dimana sahaja dan tika waktu bila mana pun, kalimah ini disebut. Demi mengharapkan rahmat Allah SWT dalam setiap keadaan kebaikan yang kita lakukan.

Kasih sayang yang Allah tunjukkan bukan hanya pada orang Islam, tetapi juga pada orang bukan Islam menerusi sifat Ar-Rahman Nya. Dan pada orang yang beriman, kasih sayangnya lebih-lebih lagi melimpah ruah. Tiada apa yang kurang dalam setiap nafas, setiap detik dan dalam keadaan bagaimanapun. Sifat Ar-Rahim Nya datang membahagiakan semua hamba-Nya, hatta pada makhluk-makhluk lain juga.

Senangnya kita, Allah beri dan susahnya kita Allah, disisi. Pertamanya untuk kita renungi, kasih sayang Allah melebihi kemurkaanNya.

Dari Abu Hurairah RA berkata:
“Rasulullah SAW bersabda: “Setelah Allah menciptakan makhluq, Allah menulis dalam kitab-Nya yang berada disisi-Nya diatas ‘Arasy (Singgasana), “Sesungguhnya kasih sayang-Ku ialah mengalahkan (melebihi) kemurkaan-Ku.”

Malahan, kasih sayang Allah melebihi kasih sayang ibu kita terhadap diri kita sendiri.

Dari Umar bin Khattab RA berkata:
“Bahwa ia datang menghadap Rasulullah SAW dengan membawa beberapa orang tawanan. Di antara para tawanan itu terlihat seorang wanita sedang mencari-cari, lalu ketika ia mendapatkan seorang anak di antara tawanan dia langsung mengambil anak itu lalu memeluknya ke perut untuk disusui. Lalu Rasulullah SAW berkata kepada kami: Bagaimana pendapat kamu sekalian, apakah wanita ini akan melemparkan anaknya ke dalam api? Kami menjawab: Tidak, demi Allah, kalau dia bisa untuk tidak melemparnya. Rasulullah SAW bersabda: Sungguh Allah lebih mengasihi hamba-Nya daripada wanita ini terhadap anaknya.”

Subhanaallah…tiada apa yang perlu digusarkan dalam diri kita sendiri.

Berbalik kepada cerita…

Al-Hubb Huna

~Love is always around~

Saya mengenali manager syarikat ini terlebih dahulu sebelum mengenali tagline syarikat ini. Beliau juga merangkap naqibah usrah Nisa' Shah Alam. Selama dua jam setengah saya habiskan berusrah bersama manager syarikat ini. Hampir tiga perempat kisah turun bangun syarikat ini saya dengar. Corak yang dibentuknya, rutin yang dilakukannya, praktikalnya dan nasihatnya kepada semua bakal bos dan manager sebuah syarikat.

Tidak terkata apabila saya mendengarnya.

Sangat kagum…

Syahdu…

Dan saya yakin sesiapa yang bakal menjadi bos dan manager pasti mahu mempunyai syarikat seperti mereka. Anak-anak buah bos dan manager ini berjaya menjadi daie dalam setiap bidang mereka. Bukan sahaja anak-anak buah, malahan, seluruh syarikat ini.

Kunci kejayaan dan syarat mereka cukup mudah.

Apabila Allah SWT matlamat utama.

Bos dan manager mengutamakan DAKWAH.

Dan yang terpentingnya juga, kasih sayang yang benar-benar mengalir dalam syarikat ini. Dan peranan ini banyak dimainkan oleh manager syarikat. Kasih sayang yang mengalir inilah menguatkan mereka antara satu sama lain dan memberikan kejayaan pada mereka dalam setiap bidang terutama keutamaan dakwah mereka.

Pasti ternanti-nanti apakah yang saya maksudkan disebalik semua ini.

Sebuah syarikat – Sebuah keluarga dengan nama diberi Seven Wayfarers (Tujuh Musafir)

Bos syarikat – YB Dr Dzulkefly Ahmad

Manager syarikat – Isterinya, Ibu Azlin Hezri

Anak-anak buahnya – Seramai tujuh orang, 4 anak lelaki dan 3 anak perempuan

Seluruh syarikat – keenam-enam menantu mereka (anak bongsu baru berusia 14 tahun) dan cucu-cucu mereka

Itulah keluarga dakwah mereka.

~ Love is always around ~

No comments: